Нобелов лауреат прогнозира бързия край на пандемията на коронавирус

Коронавирус

Основното сега е да контролирате паниката.
Авторитетен учен, който преди това е дал точна прогноза за развитието на огнище на коронавирус в Китай, уверено показва предстоящия край на пандемията си в света.

Нобеловият лауреат по химия на Станфордския университет Майкъл Левит, спорещ за перспективите за нова пандемия на коронавирус, заяви, че „всичко ще бъде наред“. Ученият прогнозира предстоящия край на пандемията COVID-19, причинена от коронавируса SARS-CoV-2, съобщава Los Angeles Times.

През февруари Левит сподели прогноза за сценарий за развитие на масивна коронавирусна инфекция в Китай и неговите изчисления бяха много точни. Левит посочи повратна точка в разпространението на вируса в страната поради своя пик и предстоящия спад на смъртността. Той също така посочи най-вероятния брой смъртни случаи сред болните (3250 души) и общия брой на заразените (около 80 хиляди души).

Реалното състояние на нещата потвърди правилността на разсъжденията на учения. Пандемията на коронавирус, която избухна в КНР, спадна там, броят на заразените беше 81 хиляди души, статистиката за мъртвите – 3,2 хиляди.

  Как по кашлицата да различим коронавирус от друга инфекция

Според новата прогноза на учения спадът на вълната на новия коронавирус ще настъпи в САЩ и в останалия свят – и то скоро.

„Основното сега е да контролираме паниката“, каза Левит.

Други експерти споделят мнението за идващия край на пандемията. Сергей Кисельов, ръководител на лабораторията за клетъчни технологии в Руския институт за обща генетика „Вавилов“, предположи, че „вирусът ще отслабне и клиничните му симптоми няма да се проявят толкова значително, ще премине в лека форма“.

1 207