Няколко трика за спетяване на пари – Японските правила Какебо

Спестяване

Японската нация се слави със своята силна организираност и йерархичност. В основата си методът Какебо се изразява в това да следите къде отиват парите ви през месеца, като водите отчет на всеки похарчен или спестен лев в дневник. Kaкебо не е предназначено да лиши човек от всичките му радости в живота. По-скоро става въпрос за промяна на лошите навици чрез съзнателни и постепенни вътрешни промени.

Kaкебо се превежда от японски като „книга за домашно счетоводство“. Терминът е въведен от първата японска журналистка Хани Мотоко през 1904 г. Kaкебо е прост подход за управление на вашите финансови ресурси. Да се ​​отървете от лошите финансови навици не е никак лесно. Отчасти, защото любовта към пазаруването има дълбоки корени в ежедневието на човека, а често в покупките ни има и емоционален аспект.

За щастие в продължение на повече от 100 години методът успява да докаже своята ефективност при вземане на по-разумни финансови решения.

Без технологии, само тефтер и химикалка

Както всяка друга система за бюджетиране, какебо е създадена да помогне на човек да разбере отношението си към парите, като използва записи на всички входящи и изходящи финансови потоци. Но това, с което се откроява е отхвърлянето на всякакъв софтуер. Тази техника подчертава важността на физическия запис на нещата като медитативен начин за анализ и наблюдение на разходите ви.

Проучванията многократно показват многото предимства на ръчния запис – той допринася за положителни промени в живота, мотивира човек да бъде по-осъзнат и да се фокусира върху настоящето, като същевременно разбира всички причини, които го подтикват да харчи пари безсмислено.

Според какебо, преди да купите някаква вещ, която не е от съществено значение, или вещи, които купувате импулсивно, трябва да си зададете следните въпроси:

Мога ли да мина без тази вещ?
Мога ли да си я позволя въз основа на финансовото си положение?
Наистина ли ще я използвам?
Имам ли място за нея в къщата?
Къде я видях за първи път? В магазина, който отидох от скука?
Какво е емоционалното ми състояние днес? Спокоен ли съм Стресиран ли съм? В празнично настроение? Чувствам ли се под стрес?
Какви чувства ме карат да купя този артикул? Щастие? Наслада? Безразличие? Колко дълго ще продължи това чувство?

В допълнение към факта, че методът какебо помога да следите финансите си, също така кара хората да се замислят за мотивите на своите покупки. В резултат на това хората започват да взимат по-бързи, по-умни и балансирани решения за харченето на пари за определени неща. Вместо да изисква нещо радикално от човека, целта на какебо се състои в това да промени лошите му навици чрез съзнателни и постепенни вътрешни промени.

Вижте правилата, които трябва да следвате, за да изпълнявате правилно метода какебо и да пестите пари успешно!

Правилата на метода Какебо

1. Изчакайте 24 часа. Това ще ви подскаже дали наистина искате даден артикул или имате нужда от него. Ако все още мислите за въпросния артикул на следващия ден и можете да си го позволите, тогава осъществете покупката. Ще усетите по-голямо задоволство относно своята покупка.

2. Не позволявайте на „бомбастичните разпродажби“ да ви изкушават. Харви казва, че преди постоянно се възползва при големи разпродажби. Това обаче често означавало, че харчи пари за неща, които знаела, че няма да използва. Така че за всеки артикул, който сте сложили в кошницата си по време на разпродажба се запитайте дали бихте го купили, ако се продаваше на редовна цена.

3. Проверявайте баланса по банковата си сметка редовно. Това ще ви помогне да контролирате по-добре финансите си, защото извежда на преден план това с колко пари рапзолагате за харчене. Харви казва, че сега първото нещо, което прави всяка сутрин е да провери банковата си сметка. Тя казва, че това е плашещ навик отначало, но впоследствие прави чудеса по отношение на притесненията.

4. Харчете пари в брой. Физическото плащане с пари вместо да подавате машинално картата си, ви кара да осъзнаете в по-голяма степен какво харчите. Опитайте да заделяте определено количество пари в брой за седмицата и харчете само това, с което разполагате.

55