Откриха начин да се намали 4 пъти смъртността при мъжете от коронавирус

Коронавирус при мъжете

Блокирането на тестостерона може да спаси мъжете.

Блокирането на синтеза на тестостерон с антиандрогенни лекарства намалява вероятността от смърт на мъже от COVID-19 с около 4 пъти. До това заключение стигнаха изследователи от Швейцария, които споделиха резултатите от своята работа с Европейското дружество по медицинска онкология.

Според професор Андреа Алимонти от Университета в Лугано, повишената уязвимост на мъжете към новия тип коронавирусна инфекция се провокира, очевидно, от характеристиките на мъжките полови хормони. Съответно, ако се блокира производството на тестостерон, може да се защити мъжкото тяло от вредните ефекти на COVID-19.

Професор Алимонти и неговите колеги разбраха защо мъжете са по-уязвими към новия коронавирус, като наблюдават хода на COVID-19 при 10 хиляди жители на Венеция, 50% от които са мъже. Сред венецианците, страдащи от коронавирус, имало страдащи от рак на простатата и те с изненада открили, че те умират от COVID-19 значително (4 пъти) по-рядко от други.

Учените предполагат, че това се дължи на антиандрогенни лекарства, които се приемат от мъже с тумори на простатата. Смята се, че ефектът на антиандрогените се дължи на тяхната способност да намаляват нивото на протеин TMPRSS2, който се използва от коронавирус за атака на клетките. Сега хипотезата на учените трябва да бъде проверена в клинично проучване.

  Как да останете заедно след карантина: практически съвети от психолог
756