Разкрит e популярен продукт, причиняващ рак

Мляко

Приемът на мляко е свързан с повишен риск от развитие на рак на гърдата при жените. До това заключение стигнали специалистите от Loma Linda University  в САЩ в проучване, разкривщо опасностите от популярния продукт, се съобщава в прессъобщение на MedicalXpress.

Учените анализирали хранителните навици на 53 хиляди здрави жени, които били наблюдавани осем години. Участниците попълнили хранителни въпросници, както и посочили физическата си активност, честотата на консумацията на алкохол и фактите за приемане на хормонални и други лекарства, фамилна анамнеза за заболеваемост от рак на гърдата, репродуктивно и гинекологично здраве.

  Червените плодове и зеленчуци спомагат за предотвратяването на рака на гърдата

До края на наблюдението са регистрирани 1057 случая на развитие на тумори на гърдата. Експертите не разкрили ясна връзка между рака и употребата на соеви продукти, както и сирене и кисело мляко. По-честото използване на млечни продукти обаче е свързано с по-голям риск от развитие на тумори. Няма разлика между обезмасленото и пълномасленото мляко.

  Опасностите, които крият заместителите на прясното мляко

Разкритият опасен ефект на млечните продукти е в съответствие с резултатите от скорошно проучване, според което вегетарианците, но не и оволакто-вегетарианците (консумират яйца и мляко), са по-малко склонни да развият рак на гърдата, отколкото не-вегетарианците. Възможна причина за тази връзка може да е, че млякото съдържа полови хормони, които подпомагат развитието на тумори.

17