Респираторна синцитиална вирусна инфекция – едно от характерните заболявания през зимата

Вирусна инфекция

Респираторната синцитиална вирусна инфекция обикновено прилича на настинка, само че симптомите й са по-изразени и заболяването протича по-тежко.

Иначе основните симптоми са същите – кашлица, хрема и запушен нос, зачервено гърло, повишена температура. Възможна е и болка в ушите и зачервяване на очите. Инфекцията засяга долния респираторен тракт. Клиничната картина е подобна на бронхиолита.

Освен изброените симптоми, при някои деца се отчитат хрипове и затруднено, повърхностно и учестено дишане.

Типични признаци за заболяване на бебето – които важат и при респираторната синцитиална вирусна инфекция при тях – са раздразнителността, липсата на апетит и отпуснатостта.

Също както останалите простудни заболявания и грипа, се разпространява бързо и се среща често, предимно през студените месеци, от октомври до март. Вирусът е силно заразен и с голяма възприемчивост. Предава се по въздушно-капков път, от болен или здрав вирусоносител, като инкубационният период е между 2 и 8 дни, обикновено около 5.

Респирапорната синцитиална вирусна инфекция засяга най-вече деца до двегодишна възраст. По принцип заболяването не е притеснително, но налага наблюдателност, за да може в случай на влошаване на симптомите му, да се вземат необходимите мерки за предотвратяване на евентуално усложнение, което може да доведе до пневмония. По-голям риск съществува за бебетата (особено при недоносените), при които и се наблюда висок леталитет.

  Собственикът на марките Louis Vuitton и Dior пусна антисептици вместо парфюми

Познати са два подтипа на респираторния синцитиален вирус, като те подобно на грипните бързо мутират и образуват нови щамове, заради което не може да се изгради траен имунитет срещу нова инфекция, дори в продължение на един сезон.

Вирусът се предава чрез слюнката. Заразяването може да стане и при ползване на общи вещи с болен или вирусоносител.

Вирусите се разпространяват няколко дни преди изявата на симптомите. Възрастните са преносители на вируса в продължение на 8 дни, докато бебетата и малките деца – поне 3-4 седмици. Има предположение, макар и не потвръдено, че вирусът се носи 3 и повече месеци след оздравяването.

По принцип са разработени тестове, които идентифицират вируса, но е излишно използването им. Лекарят обикновено предполага инфекцията заради наличието на взрив от заболявания в даден район. Освен това лечението е като при останалите простудни заболявания и грипа.

При здрав и силен организъм инфекцията преминава от само себе си. Възрастните обикновено се възстановяват с почивка. При децата се използват средства срещу симтомите – които влияят на температурата, главоболието, хремата или кашлицата. Изписват се различни подходящи форми според възрастта на парацетамол и ибупрофен, сиропи за кашлица и капки за нос.

  Колко време издържа коронавируса на въздух според епидемиолозите

Оздравяването при малкото дете и бебето настъпва в срок от една – две седмици.

По-висок риск от усложнения и пневмония има при кърмачетата под 6-месечна възраст, недоносените, при влошен имунитет, проблеми от страна на белите дробове и сърдечни заболявания.

Усложненията могат да наложат болнично лечение.