С какви храни и ястия да поднесем Мускат

Мускат

Изключително популярното вино Мускат се произвежда от белия винен сорт грозде Мускат Отонел. Той се селектира за първи път през далечната 1852 г. в град Анже, Франция от Моро-Робер.

Сортът е създаден чрез кръстосване на сортовете Шасла с Мускат де Сомур. В Западна Европа навлиза през втората половина на ХІХ век, след което се разпространява в Централна и Източна Европа.

Днес този сорт грозде може да бъде открит във всеки винарски район. Това е така, тъй като бялото вино Мускат е сред най-популярните и търсени представители на тази напитка.

Всички знаем, че виното и храната са неделими. Добрата им комбинация е от изключително значение. Виното подчертава вкуса на храната, както и обратното. А това често води до непознати вкусови аспекти.

Вино Мускат, както всяко друго вино, се съчетава добре с меса. Но тъй като е по-леко от червеното вино, то е най-добре и те да са леки. Рибата също е подходяща.

  С греяно вино срещу грипа (рецепти)

От друга страна се смята, че вкусът на Муската може да се усети най-добре консумиран с люта индийска храна, пикантни турски ястия, специфични, но много вкусни тайландска и виетнамска кухни.

Вино Мускат има богат, оживяващ вкус с произнесени аромати на плод. Често се забелязват пикантност, аромати на ядки или зърнени култури. Именно поради тези си характеристики храната, съчетаващата се с тези вина храна трябва да е много ароматна и готвена с повече подправки.

Месно къри, пиле сервирано с бял или гъбен сос, печен омар, печена сьомга са само част от добрите предложения. От сирената трябва се изберат по-твърди или с по-силни аромати.

От друга страна, вино Мускат може да се консумира и с ядки. Кашу или фъстъци, минали през термична обработка, са перфектна комбинация. С тях обаче не трябва да се прекалява, тъй като са много тежки.

Вината направени от сорта Мускат трябва да се консумират млади и да се сервират при температура 8-10°С. При дълго отлежаване то губи своите вкусови качества. Ако ли виното е отлежавало в дъбова бъчва, то се охлажда до 10-12 градуса преди да се сервира.

0

Mr. Jackson
@mrjackson