Шест различни начина за стерилизиране на буркани

Консерви

В сезона на активно приготвяне на зимнина, ви предлагаме да се запознаете с шест начина за стерилизиране на бурканите. Ако сте направили всичко правилно, ще се радвате на вкуса на плодовете и зеленцуците през цялата зима.

Преди да пристъпите към който и да било вариант за стерилизиране на стъклените съдове, се уверете, че гърлата им са неповредени, капаците не превъртат и не са деформирани. Същото така измийте съдовете със сода бикарбонат, използвайки неупотребявана гъба.

Начини за стерилизиране на буркани

Стерилизаране на буркани на пара

За този начин са ви необходими тенджера, в която ще кипи водата, и решетка – за да поставите бурканите върху нея.
Добре е да приготвите по-широка тенджера, така ще може да стерилизирате повече буркани наведнъж.
Ако не разполагате с подходяща решетка, вземете тази от фурната. Вариант е да използвате и мрежа, която се поставя върху тигана по време на пържене, за да предпазва от мазните напръсквания.
Важно е да не забравите за капаците – сложете ги в тенджерата с водата, докато бурканите се стерилизират на парата.
Готовите трябва да са добре нагорещени, по вътрешната страна на стените да се появят едри капки. Когато това стане, свалете съдовете от решетката и обърнете върху чиста изгладена тъкан.
Капаците също извадете върху кърпата с помощта на чиста вилица. Слагайте ги с вътрешната страна надолу.
Ако не пипате стерилизираните буркани и капаци, те може да останат така до две денонощия.
Преди да затворите, се убедете, че те са сухи. Ако не са изсъхнали, избършете с чиста изгладена кърпа и с помощта на вилица (не докосвайте с ръка бурканите вътре).

  Маринована диня

В случай че разполагате с пароварка или мултиварка (кукър), може да ги използвате за стерилизиране на същия принцип като тенджерата.

Стерилизиране на буркани във вряща вода

Вторият начин за стерилизиране на буркани е във вряща вода. Той е удобен, когато са ви необходими малки стъклени съдове, защото лесно ще ги подредите в тенджера, без да се налага да изграждате каквато и да било конструкция за отделяне на пара.
Сложете бурканите в подходяща тенджера и налейте студена вода, която да ги покрива напълно. Затворете съда с капак и поставете на котлона. Щом водата кипне, „варете“ бурканите в продължение на 5 минути, след което ги извадете с помощта на щипка или вилица отново върху чиста изгладена кърпа.

Стерилизиране на буркани в електрическа фурна

Първо да подчертаем, че става дума за електрическа фурна. Газовият вариант не е подходящ за извършване на процеса, тъй като обикновено температурата в такава печка не е равномерна.
Стерилизирането по този начин е удобен, защото може да поставите много на брой стъклени съдове в уреда и дори не е необходимо да ги наблюдавате непрекъснато.
Измийте бурканите и ги подредете в студената фурна мокри и с дъното нагоре. Сложете и капаците. Включете фурната, настройте градусите на 120 и след 15 минути изключете.

  Маринована диня

Стерилизиране на буркани в микровълнова фурна

Ако се доверите на микровълновата фурна, е много важно да се използва вода, защото без нея бурканите ще се пръснат.
Налейте във всеки по малко (около 1,5 сантиметра) и ги поставете в микровълновата. Необходимата мощност е 800-900 вата, а времетраенето – 3 минути.
Ако бурканите са високи и не се побират изправени, поставете ги легнали настрани с малко вода в тях. Обърнете внимание, че не можете да стерилизирате метални капачки по този начин.

Стерилизиране на буркани в съдомиялна машина

За да бъдем по-точни, трябва да кажем, че методът в съдомиялна не може да се определи като 100% стерилизиране, защото максималната температура, която достига уредът е 70 градуса, а необходимите са 100-120. Въпреки това опитът показва, че начинът работи безпроблемно.
В началото казахме, че преди да започнете процеса, е необходимо бурканите да се измият със сода и неупотребявана гъба. Правилото е валидно без значение кой от начините ще предпочетете.
След като приключите с това, поставете стъклените съдове в съдомиялната и включете при максимална температура. Не използвайте никакво измиващо средство.

Стерилизиране на буркани с калиев перманганат

Последният начин, който ви предлагаме, е за онези от вас, които не искат да се занимават със сваряване на вода, не разполагат с необходимите уреди или съдове. Всичко, което трябва да се направи, е да се изплакнат обилно бурканите с яркорозов разтвор от калиев перманганат.

28