Совиньон блан – с какви храни и ястия да го поднесем

Совиньон блан

Когато става въпрос коя храна с какво вино да се съчетае, трябва да се знаят основни правила. Едно от тях е, че ароматът на виното не трябва да бъде потискан от прекалено силния аромат на ястията.

Когато поднасяте изискано и уханно вино, каквото е Совиньон блан, е важно да го съчетаете с такива ястия и храни, които няма да намалят качествата му, а точно обратното – ще подчертаят и ще допълнят вкуса и аромата му.

Със Совиньон блан много добре се съчетават морски дарове. Стриди, поднесени със Совиньон блан, са много добро решение. Нежните зеленчуци, които са любими на ценителите на изтънчената кухня, също се съчетават много добре със Совиньон блан.

Така например можете да поднесете това страхотно вино в компанията на ястия от артишок или на аспержи с лек сос. От това съчетание ще се получи невероятно вкусово усещане и вълшебен аромат, който гостите ви дълго време няма да забравят.

  С какви храни и ястия да поднесем Мускат

Всички видове пушена риба са много подходящи за съчетание със Совиньон блан. Това е много изтънчено вино и то ще си подхожда добре с характерния вкус и аромат на пушената сьомга, както и на различни други видове пушена риба.
Можете да освежите пушената риба, като я поднесете, щедро поръсена със свежи подправки – това ще е още по-добре при съчетанието с нежния аромат на Совиньон блан.
Мазните видове риба, запечени на скара или в алуминиево фолио също много добре ще представят вашите умения за съчетание на храните и вината, ако са придружени с чаша Совиньон блан.

Това изискано вино ще направи рибата на скара или във фолио по-свежа и по-ароматна, ще даде изтънчено ухание на цялата композиция, която ще оформите на масата и ще поднесете на гостите си.

Това чудесно вино ще се съчетае успешно с печена скумрия, а също така с печена пъстърва или със сьомга, поднесена с лек сос, в който има свежи подправки.

  Класификация на вината – категории, видове и типове

Совиньон блан печели и от комбинацията с по-твърди сирена, които се съчетават много добре с него. Те разкриват богатия му вкус и аромат, а техният вкус става много по-наситен в изисканата му компания.

0

Mr. Jackson
@mrjackson