В кои случаи тестът за коронавирус може да е недостоверен

Тест за коронавирус

Ако са били наблюдавани нарушения по време на вземането на пробите, е възможно тестът да е отрицателен.
Д-р Владимир Зайцев обясни в кои случаи резултатите от коронавирусен тест може да са неверни. Важно е да се следва техниката на вземане на проба за анализ на COVID-19 от пациента.

Зайцев отбелязва, че само компетентен специалист може да вземе биологичен материал. При оценката на резултатите е необходимо също така да се вземе предвид дали процедурата се е провеждала в болница или се е провеждала у дома. Ако са били наблюдавани нарушения по време на вземането на проби, възможно е тестът да бъде отрицателен, дори ако пациентът има коронавирус. Вероятността за грешка е забележимо по-малка, ако проверката е извършена от професионален лекар. Не всеки е в състояние да извърши правилно процедурата, защото тя не е толкова проста, колкото изглежда на пръв поглед.

В допълнение, лекарят отбелязва и необходимостта от овлажняване на лигавицата, преди да вземе материал за анализа. Биоматериалът трябва да бъде проверен в кратък срок след получаването му, защото ако забавите процеса, няма как да сте сигурни в резултата. Ако човек подозира COVID-19, е по-добре да се консултира с квалифициран специалист.

  Първият човек, получил ваксина срещу коронавирус, е 43-годишната майка на две деца
123