Висок холестерол – как да подобрим състоянието си без лекарства

Висок холестерол

Високият холестерол може да се лекува без лекарства чрез промени в начина на живот и диетични промени. Ето няколко начина, по които можете да намалите нивата на холестерола си:

Спортувайте редовно: Редовната физическа активност може да помогне за понижаване на „лошия“ LDL холестерол и повишаване на „добрия“ HDL холестерол. Стремете се към поне 30 минути умерена активност, като например бързо ходене през повечето дни от седмицата.

Яжте здравословна диета: диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и постни протеини, може да помогне за понижаване на нивата на холестерола. Ограничете храните с високо съдържание на наситени и трансмазнини, като тлъсти меса, пълномаслени млечни продукти и преработени закуски.

Отслабнете: Наднорменото тегло или затлъстяването може да повиши нивата на холестерола. Загубата дори на малко тегло може да помогне за понижаване на нивата на холестерола.

Откажете пушенето: Пушенето може да намали HDL холестерола, „добрия“ холестерол, който помага за отстраняването на LDL холестерола от кръвта.

Намалете стреса: Хроничният стрес може да допринесе за високи нива на холестерол. Опитайте се да включите дейности за намаляване на стреса в ежедневието си, като медитация, йога или упражнения за дълбоко дишане.

  Kaкво се случва с тялото ни, когато прекалим с яйцата?

Важно е да говорите с Вашия лекар, преди да направите някакви големи промени в диетата или начина си на живот. Вашият лекар може да ви помогне да създадете персонализиран план, който взема предвид вашите индивидуални здравни нужди и цели.

Има определени храни и добавки, които могат да помогнат за понижаване на нивата на холестерола:

Храни с високо съдържание на разтворими фибри:

Разтворимите фибри могат да помогнат за понижаване на нивата на холестерола, като се свързват с холестерола в червата и го отстраняват от тялото. Добри източници на разтворими фибри включват овесени ядки, ечемик, ядки, семена, боб, леща и някои плодове и зеленчуци.

Растителни стероли и станоли:

Тези съединения се намират в малки количества в плодовете, зеленчуците, ядките и семената, а също така могат да бъдат намерени в обогатени храни и добавки. Те действат като блокират усвояването на холестерола в червата.

Омега-3 мастни киселини:

Омега-3 мастните киселини, намиращи се в мазни риби като сьомга, скумрия и сардини, както и в ленено семе и орехи, са показали, че понижават триглицеридите и подобряват здравето на сърцето.

  Как да регулираме нивата на холестерола без лекарства?

Ниацин (витамин B3):

Доказано е, че ниацинът повишава нивата на HDL холестерола и понижава триглицеридите. Предлага се под формата на добавка и се намира в малки количества в храни като пиле, риба и млечни продукти.

Псилиум:

Доказано е, че псилиумът, вид разтворими фибри, понижава нивата на холестерола, когато се приема редовно. Предлага се под формата на добавка и може да се намери и в някои зърнени закуски.

Важно е да имате предвид, че докато тези храни и добавки могат да помогнат за понижаване на нивата на холестерола, те не трябва да се използват като заместител на промени в начина на живот, като редовни упражнения и здравословна диета. Винаги е най-добре да се консултирате с лекар, преди да вземете нови добавки.

41

Mr. Jackson
@mrjackson