Внимавайте! Грейпфрутът може да е опасен

Опасността от консумацията на грейпфрут, съчетана с приема на някои лекарства, е много по-голяма от колкото се предполагаше досега, предупредиха канадски учени.

Приеман с определени лекарства, цитрусовият плод може да предизвика смърт, остра бъбречна недостатъчност, дихателна недостатъчност, кървене в стомашночревния тракт, потискане на костномозъчната функция, бъбречна токсикация и други сериозни болестни състояния.

Според канадските учени, над 85 лекарства могат да си взаимодействат негативно с грейпфрута и да влошат състоянието на болните хора. От тях 43 медикамента могат да предизвикат сериозни странични ефекти, ако се приемат с цитрусовия плод. Тази опасност се дължи на една от активните съставки в плода, наречена фуранокумарин.

Тя пречи на задействането на определен ензим в организма, наречен CYP3A4, което може да доведе до мултиплициране на ефекта на приеманото лекарство. В този случай дори при приемането на една доза от медикамента, организмът я възприема като няколко дози, взети наведнъж. Въпросните рискови медикаменти включват определени статини, имуносупресори и антихистамини.

  Диета със сок от грейпфрут

Канадските учени, открили взаимодействие но грейпфрута и определени лекарства още преди 20 години, сега са установили, че в периода 2008-2012 г. лекарствата, които могат да си взаимодействат негативно с цитрусовия плод, са се увеличили от 17 на 43, което ще рече средно по шест лекарства годишно. Това означава и повишение на риска, посочват специалистите и подчертават, че много пациенти дори не подозират за опасността. Медиците припомнят, че лекарствата, които имат неблагоприятен ефект, съчетани с грейпфрута, се приемат орално.

Нежелано взаимодействие може да има, дори когато грейпфрутът е консумират доста часове преди взимането на самото лекарство. Влияние може да окаже и малко количество грейпфрут, съчетано с еднодневна доза от дадено лекарство. Така например ако симвастатинът – често използван статин – се съчетае с 200 милилитра сок от грейпфрут веднъж на ден в продължение за три дни, то в организма се натрупва с 330 процента повече от медикамента в сравнение с неговото приемане с чаша вода.

Други цитрусови плодове също съдържат фуранокумарин, като лайма, помелото или севилските портокали.

4