Яжте тиква за здраве и красота

Тиква

Тиквите притежават ценни хранителни свойства, поради което имат широка употреба в храненето. Съдържат 11-16% сухо вещество, от които средно захари 6,17-9.45%, като в някои сортове захарта достига до 15%, мазнините – 0,13%, азотните вещества – 0,8%, целулозата – около 1%. Те съдържат минерални вещества – калий, натрий, магнезий, фосфор, желязо, мед, кобалт и др. Съдържат също витамин С, витамин РР, В2, В1, каротин (провитамин А). Мускатната тиква е по-богат източник на каротин и от морковите, пише Lekar.bg.

Тиквите са диетична храна, която много лесно се усвоява от организма, а това я прави особено полезна при оздравяващи, както и при хора в напреднала възраст. По хранителност тиквите почти се изравняват с картофите. Препоръчват се в медицината като пикочогонно средство, тиквените семки – като противоглистно, и при лечебното хранене при заболявания на сърдечно-съдовата система, най-вече, когато болестта е съпроводена с отоци.

Препоръчва се при заболявания на черния дроб и на жлъчния мехур. Особено ценни са тиквите с оранжева и с ярко жълта месеста част, защото те са по-богати на каротин.

Най-популярните начини за приготвяне на тиква у нас са тиквеник и печена тиква с мед и орехи. В Америка обаче консумират тиквата на каша и с овесени ядки.

  Бухтички от тиква - закуска за минути

Ето четири предложения как да закусвате с тиква:

Мъфини от тиква

Все по-често те заемат заслужено място в здравословната кухня. Приготвят се лесно, вкусни са и удобни за носене в офиса или на училище.

Френски тост с тиква

Френският тост с тиква е много полезен за закуска и набавя всичко необходимо на организма, за да се чувстваме бодри и тонизирани през деня. Приготвя се с пълнозърнест хляб, намазан с масло, парченца тиква и орехи.

  Мъфини с тиква и чедър

Овесени ядки с тиква

Това е най-лесната и бърза закуска. Приготвяте тиквата на каша, с малко прясно мляко и овесени ядки.

Крем карамел с тиква

Ако искате да впечатлите вашето семейство и гости, направете крем карамел с парченца тиква.

Знаете ли, че американският щат Илинойс е обявен за „Световна столица на тиквата“. Градът произвежда 85 процента от тиквените консерви на планетата.

  Пай с тиква - уникален
113

Mr. Jackson
@mrjackson