Австралийците празнуват на плажа, шотландците се маскират като коминочистачи

Нова година

Англичаните не посрещат новите години с шумни празненства. На Острова не е прието да се канят гости. Неписано правило обаче е, че срещу Нова година или на следващия ден всеки може да навести който и да е дом без покана. Гостът обаче трябва да донесе бучка въглища, която да хвърли в домашното огнище. И да пожелае огънят в този дом да не угасва.

Шотландците са отишли по-далеч ­ те ходят на гости дори на хора, които не познават. Обичай е да излизат, облечени като коминочистачи. Немци и австрийци са приели за свой символ на благополучие и щастие коминочистача и прасето. В навечерието на Нова година Монетният двор на Виена пуска звонкове с изображение на дете, покачило се върху прасенце. В Германия и Австрия наричат 31 декември Силвестър. Думата идва от италиански и означава “Този, който живее в гората”. В последните години в двете страни обикновено празнуват Силвестър на улицата, събрани около местната църква или друга забележителност. Естествено, гърмят се тапите на пенливо вино. Подаряват се фигурки на прасенца от марципан, яде се щолен ­ плодов хляб. На някои места в него се слагат дребни монети. Не се поднася месо от пернати, за да не отлети късметът.

В Италия дълго време се е смятало за задължително в навечерието на Нова година да се изхвърлят старите мебели през прозореца и да се заменят с нови. Това обаче днес е доста рисковано и вече са измислени по-безопасни начини за веселие. Традиционният Capodanno задължава всеки член на семейството да постави на перваза запалена свещ и монети за щастие. За да привлекат късмета, жени и мъже надяват червено бельо.

Французите имат разнообразни новогодишни обичаи. Един от най-старите е първата жена, която налее в празничната нощ вода от извора, да остави там франзела хляб, втората я взима и дава своя и така всички домакини в селото си разменят хляб.

Във Финландия в новогодишната нощ девойките хвърлят през рамото си обувка. Поверието е, че ако тя падне с върха си към вратата ­ предстои сватба. Подобен обичай имат и прибалтийските страни, където не сядат на масата без традиционните рибни ястия и пай с коняк.

  Пълнен телешки език

Португалци и испанци окачват над празничната трапеза добре запазен грозд. Когато часовникът започне да отмерва 12-те удара, всеки бърза да откъсне и изяде последователно 12 зърна. Същевременно си намисля желания за отделните месеци на настъпващата година. Когато часът удари 12, испанците излизат на улицата и си разменят подаръци.
В новогодишната вечер за унгарците традиционно блюдо е чесънът с мед. В някои градове и села там на 1 януари сутринта се измиват вместо със сапун, с монети, за да имат пари през цялата година.

На празничната холандска трапеза се поднасят топли понички със стафиди, които се приготвят само веднъж в годината ­ на този ден. Момичетата там се стараят да свършат работа преди залез, за да се омъжат през следващата година.

В Япония посрещат Нова година не в полунощ, а рано сутринта на 1 януари. Поздравяват се с чаша студена вода. След замиране на обичайните 108 удара на камбаните всеки бърза да се изкачи нависоко, за да приветства слънцето. Японецът няма да забрави да сложи слама на фасадата на дома си, която ще го пази от злите духове.

В първия ден на китайската нова година, който през 2017 е на 28 януари, по традиция не се произнасят думи с негативен смисъл ­ смърт, бедност, катастрофа, за да не се случват тези нещастия. В навечерието на празника хората разплащат дълговете си, непременно купуват нова дреха, приготвят дарове за духовете. На трапезата винаги има нарциси.
Индийците по принцип празнуват Нова година на 1 януари, само в Северна Индия тя идва на 13 април. Там древен обичай повелява, че на този ден никой не бива да е зъл, раздразнителен или сърдит някому. В противен случай ще е такъв през цялата година.

Виетнамците пък смятат, че в дома им живее Бог и на празника той отива на небето, за да разкаже как е минала годината за всеки от членовете на семейството.
Да се определи точният ден на настъпването на новата година в Бирма е задължение на Министерство на културата. Тя настъпва по указ от 12 до 17 април. По време на празнуването всички се заливат един друг с вода. Според древните поверия така се печели благоволение на боговете на дъжда.
В Куба в полунощ се разнасят 11 вместо 12 удара, за да почива и часовникът. Хората смятат, че благодарение на тази традиция няма да “загубят времето си” през настъпващата година.

  Разгадайте бъдещето по шампанското Каква ще бъде 2017-а ?

Има ли новогодишен празник без сняг и елхи? Да, австралийският. Там Дядо Мраз се появява на плажа с ярък сърф. Той според традицията е с бяла брада и шапка с помпон, но раздава подаръци в бански костюм.

В МИНАЛОТО

Древен Египет
Нова година се празнувала през средата на есента, когато река Нил прелива. Това се свързвало с плодородието на земята. Едва след като Нил прелеел, безжизнената пустиня се превръщала в цветуща градина. Навръх Нова година египтяните поставяли статуи на боговете си в лодка и я пускали по течението. Тя плувала по реката цял месец, съпровождана от песните, танците и веселбата на жителите. След това боговете били прибирани обратно в храмовете.

Вавилон
Нова година в Древен Вавилон се посрещала през пролетта. За празниците царят напускал града. В негово отсъствие народът гуляел и се веселил. След няколко дни управникът и свитата му тържествено се завръщали в града, а жителите се захващали за работата си.

Келтите
Жителите на Галия посрещали Нова година в края на октомври. Традиционно те украсявали домовете си с имел, за да прогонят призраците. Смятали, че именно на Нова година духовете на умрелите се връщат на земята. Келтите наследили някои древноримски традиции, в това число и поднасянето на дарове за Нова година от поданиците. Те обикновено поднасяли украшения и злато, а мъжете давали на жените си пари за карфици и други джунджурийки.

24

Mr. Jackson
@mrjackson