Зимната депресия: Меланхолия, желание за сън и сладко

Депресия

Напоследък сякаш стана модерно всяко чувство на потиснатост да се нарича депресия.

Което е неправилно. Депресията е по-продължително състояние и има своите характерни особености. Зимната депресия, наричана още “зимен блус”, се среща при много хора, но когато говорим за нея, трябва да я различаваме от сериозната клинична депресия.

Зимната депресия започва всяка година по едно и също време. Ранните симптоми са честа и необяснима сънливост, по-ранно лягане и по-късно ставане, увеличен апетит, особено към сладко и въглехидрати, и съответно качване на килограми, което действа травмиращо най-вече на жените. При патологичната депресия обикновено има безсъние и безапетитие.

Причината за сезонната депресия е недостигът на светлина. През зимата много хора излизат и се прибират по тъмно. Постоянното усещане за студ създава изключителен дискомфорт, а влажният и мръсен въздух пречи на нормалното дишане.

Най-зле се чувства човек след празници. Тогава силите са му изчерпани, настроението става мрачно, мнозина започват да усещат чувство за вина. При немалка част депресивните настроения са най-силни точно по време на празниците. Това важи особено силно за самотните хора. Те започват да правят равносметка на живота си, да се укоряват, че не са сбъднали мечтите си.

  Зеленият цвят гони депресията

Не са малко и случаите, когато депресията се засилва дотам, че част от тези мъже и жени слагат край на живота си точно в този момент.
Какво трябва да се прави, за да се намалят проявите на това неприятно състояние? Хранете се балансирано. Не пропускайте да поемате достатъчно плодове и зеленчуци. Правете кратки, но чести разходки. Използвайте всеки слънчев ден. И не спирайте физическата активност. Не се поддавайте на зимната самота. Събирайте се с приятели, разговаряйте, смейте се. И още ­ носете не мрачни, сиви дрехи, а жълти, оранжеви, яркочервени. Те ще внесат свежест и летни нотки. Хубавите аромати около вас също ще допринесат за настроението ви.

Тези съвети са общовалидни. Но първото, което трябва да направи човек е, да остане за известно време сам и да разнищи откъде произлиза неудовлетворението. След това да се опита да премахне пречките и да започне “на чисто”.