Не притискайте мъжа да чисти къщата!

Проучване показва, че двойки при които мъжът чисти вкъщи, правят по-малко секс!

Много мъже, помагайки на жена си в домакинската работа, разчитат, че ще получават повече секс. Но резултатите от изследване показват точно обратното.
Интересът към този проблем възниква след публикация през 2008 г. , в която се казва, че когато мъжете участват в домакинската работа води се обогатява сексуалният живот. „Не сме виждали убедителни доказателства, за потвърждаване на тази теза,“ – каза Джулия Брейнс, доцент по социология отдел на Университета  в Сиатъл. „Въпреки това, от гледна точка на здравия разум допускането на тази теза е разбираемо. От древни времена жените, когато са били недоволни от мъжа, не му позволявали секс“ – казва Брейнс.“ Би било съвсем логично, след сватбата, когато мъжът се включва в семейните задължения, сексът да стане повече – на жената й харесва, когато мъжът й помага вкъщи . Независимо от това, изследването опровергава това предположение.“
Учените са изследвали  4500 женени хетеросексуални двойки. Средната възраст на участниците в проучването е 46 години за мъжете и 44 години за жените.

По време на изследването двойките извършвали заедно по 34 часа на седмица  традиционно женска домакинска работа,  и 17 часа мъжка работа. По този начин мъжете извършвали около една пета от женските задължения, а жените – малко над половината от мъжките.

Сред другите фактори, които учените са взели под внимание е времето, през което е била женена двойката, удовлетворението на семейната двойка (по субективна оценка на партньорите), структурата на семейството, заетостта и доходите на всеки от съпрузите, образованието и здравето.

Като цяло участниците в проучването са правили секс средно по 5 пъти на месец. Въпреки това, в двойките, в които само жената изпълнявала домакинската работа, сексът бил с 1.6 пъти по-редовен.

Брейнс активно насърчава двойките да обсъдят разпределението на семейните отговорности и сексуалния живот. „По-добре е да обсъдим проблема, отколкото да го оставим да наруши хармонията в семейството“ – казва тя.