Дали медът е чист – проверете с клечка кибрит

Мед

Онзи, който в семейството си е имал пчелари, знае как изглежда и на какво мирише истинският мед. Истинският мед, освен сладък, трябва да бъде и леко горчив и да причинява леко парене в гърлото. Когато купувате мед на пазара, не забравяйте да го опитате, а ако търговецът се възпротиви, не посягайте към стоката му.

Другото, което трябва да направите е да помиришете меда. Той трябва да има нежен цветен аромат. При фалшивия, мирис често липсва или напротив – твърде ярък и натрапчив е. Цветът също е важен. Неестествено светлият мед се получава, когато пчелите са хранени със захарен сироп или меласа, а този продукт няма да донесе полза на тялото ви.

А ето и един простичък тест, който ще покаже почти всичко за меда и то за секунди – сложете капка мед на върха на кибритена клечка и я запалете. Ако медът пламне, това означава, че е естествен. Ако клечката угасне, кажете на търговеца да не продава боклуци.

  Ябълков сладкиш с мед и канела

В домашни условия можете да направите още три теста, които да ви кажат какво сте си купили.

Узрял ли е медът – ако медът е естествен и узрял, ако го загребете с лъжица и я завъртите, той ще се стича на лентички. А ако капе от лъжицата, то не си е заслужавало да го купувате.

Има ли в него примеси – разтворете една супена лъжица мед в чаша вода. Водата ще помътнее, но без да се образува утайка. Ако има примеси, се образува утайка.

Наличие на нишесте – за да определите дали в меда има брашно или нишесте, вземете малко от него разтворете го във вода и добавете капка йод. Ако разтворът стане син, то тези добавки са налични. Можете да добавите и малко оцет. Ако медът закипи и засъска, тогава в него има брашно.

 

2 035