Днес празнуваме Денят на бащата

Ден на бащата

В България от 1997 г. насам 26 декември се отбелязва като Денят на бащата.

Силна традиция за празнуването му обаче все още няма. На този ден отдаваме почит на бащинството и родителските грижи, а добрите татковци получават подаръци от децата си.

В повечето страни Денят на бащата е светски празник. Той съществува навсякъде по света, но се отбелязва на различни дати и по различен начин.

Според католическата традиция празникът се чества на деня на свети Йосиф – 19 март, у нас православната църква е избрала същия повод – на 26 декември, но в повечето страни денят на бащата е светски празник и не съвпада с религиозния.

Обикновено се отбелязва през третата неделя от юни. Традицията за неговото празнуване идва от САЩ, където дъщерята на ветеран от Гражданската война, който сам отглежда шестте си деца, иска да почете неговите усилия и всеотдайност.

Президентът Калвин Кулидж препоръчва празника за национален през 1924 г. Денят е признат официално едва през 1972 г., когато на власт в Белия дом е Ричард Никсън.

У нас празнуването му на 26 декември става факт с решение на Второто национално общо събрание на съюза „Ние жените за достойнство и равенство“.

32

Mr. Jackson
@mrjackson