Има ли риск от заразяване с коронавирус на море или езеро?

Коронавирус на морето

Доколко можем да сме спокойни да ходим на плаж  и на какво трябва да обърнем най-голямо внимание?

Лятото наближава, така че е напълно нормално, че всички се чудят как ще се продължи разпространението на коронавируса през този период.

Безопасно ли е плуването в морето и в други естествени водоизточници?

Чарлз Герба, професор по микробиология и имунология в университета в Аризона, обяснява, че вирусите като цяло по-трудно оцеляват в солена вода. Същото се очаква и при коронавируса.

Проблемът с водата, която не се дезинфекцира е, че заразен човек може да предаде заразата на други хора. Ето защо е важно да стоите далеч един от друг, докато плувате. „Освен човешката слюнка, вирусът може да навлезе във водата чрез фекалии, така че плуването в замърсена вода е почти като контакт с заразен човек.“

Вирусът се съдържа както в слюнката, така и в другите секрети на заразения човек. След това вирусът може да навлезе през очите, носа или устата на друг плувец “, заявява Чарлз Герба, професор по вирусология в университета в Аризона.

„Поради големия воден поток в езера и реки, вирусът не би трябвало да е проблем”, казва Роберта Лавин, професор от Университета в Тенеси. Тя добавя: „В чаена лъжичка морска вода има около милион вируса и около милиард в литър. „В по-голямата част от случаите те не са опасни за хората, но е важно да се съобразяваме с тези условия и да сме предпазливи, защото от някои, като ротавирус, можем да се разболеем и да имаме сериозни храносмилателни проблеми.

  Кардиолозите съветват как хората с хронични заболявания да се пазят от коронавируса
62