Как да покажем на детето своята любов

Семейство

Всеки родител обича безкрайно своето дете, но не всеки го показва ежедневно. Решихме да напомним как можете да демонстрирате любов към децата, без дори да изричате на глас думите „Обичам те“.

Нужно е само родителите да са сигурни, че децата им са в безопасност и се чувстват обичани.

Всеки може да прояви любов в действията си.

15 начина да покажете на децата си, че ги обичате

Погледнете в очите им
Когато искат да говорят с вас, оставете работата и фокусирайте цялото си внимание върху тях. Седнете, за да сте на едно ниво с тях и ги погледнете в очите. Така децата ще разберат, че наистина ги чувате.

Използвайте докосване
Без това не може, ако искате да им покажете любов. Прегърнете детето, вземете ръката му, седнете до него или легнете с него. Тоест, бъдете наблизо. Нека то сподели любовта си с вас.

Прекарвайте поне няколко минути насаме
Времето, което прекарвате заедно с цялото семейство е прекрасно, но понякога трябва да намерите поне няколко минути само за детето. Няма значение как ще ги прекарате – просто се прегърнете, говорете, направете нещо заедно – най-важното – сами с мама или татко.

Направете комплимент
Похвалете децата за всяка добре свършена работа и за техните усилия. Кажете колко са готини и правете комплименти през целия ден. Това ще им помогне да станат самоуверени и ще ги научи да обичат себе си. В края на краищата основата на здравословното самочувствие се полага именно у дома.

Благодарете им
Кажете „благодаря“ за послушанието, за свършената работа, за извиненията и други подобни.  Дайте му това невероятно чувство за стойност.

  Кои генетични черти се предават на децата от мама, а кои от татко

Четете книги заедно
Но не забравяйте да оставите детето да избере книгата. Прочетете и след това обсъдете всичко заедно. Попитайте кой от героите му харесват, кой е най-запомнящият се. Споделете това, което също ви е впечатливо, така можете да се опознаете по-добре.

Направете времето преди лягане специално
Преди да кажете лека нощ, спомнете си избиналия ден заедно. Попитайте детето какво му е харесало и какво разстроило през деня. Споделете впечатленията си. Кратките разговори преди лягане ще позволят на децата ви да знаят, че сте отворени за тях и че те винаги могат да говорят с вас.

Гответе заедно
Да, много по-трудно е и по-дълго, отколкото да го приготвите сами без помощта на малките кулинари, но опитайте да им дадете поне някаква задача: да измият зеленчуците, да разбъркат нещо в купа и др. Важно е децата да дадат своя принос в готвенето, дори ако ви се струва, че това е дреболия.

Учете
Запознавайте децата с нови неща за тях. Разкажете им за вашата работа. Ако се интересува от нещо, тогава вземете книга от библиотеката, за да научите повече за това заедно. Говорете за различните животни или растения, които виждате, докато се разхождате.

Направете нещо необичайно
Ако обикновено не позволявате на децата да се качват на вашето легло, тогава ги оставете да го правят в почивен ден. Или може би не им давате сладкиши след вечеря, но в петък им разрешете  домашно приготвени здравословни сладки. Измислете прости начини да ги изненадате.

  10 полезни фрази, които ще помогнат на децата да ядат по-малко сладкиши

Не бъдете безразлични
Когато децата говорят за нещо важно (дори и само за тях) или правят нещо смислено, реагирайте с ентусиазъм, а не безразличие. Не забравяйте да покажете колко се радвате, че ги виждате след работа. Оставете ги да почувстват вашата любов.

Играйте заедно
Забавлявайте се и се занимавайте с всякакъв вид творчество, защото подобно забавление е чудесен и лесен начин да установите контакт помежду си и да установите по-тясна връзка.

Помолете ги да ви разкажат история.
Дайте възможност на детето да измисли своя собствена приказка. В същото време трябва да слушате фантазиите му с неограничено внимание – това е като сбъдването на мечтите му. Може да каже каквото си поиска, да избере герои, сцена, костюми, финал на историята. Ако детето види, че очите ви „светят“ от думите му, това ще му създаде вълшебни и невероятно приятни впечатления.

Насърчете ги да мечтаят
Нека децата мечтаят, а вие слушайте внимателно. Насърчете ги да изберат такъв житейски път, по който да вървят към своята цел. И те ще повярват, че могат да постигнат това, защото винаги сте ги насърчавали да мечтаят и да си поставят цели.

Създайте свои собствени традиции
Сладки навици, ритуали, повтарящи се от време на време, семейни обичаи – това ще помогне на детето ви да почувства, че е обичано и се грижите за него. Специалните семейни традиции създават спомени, които ще останат с човек за цял живот – те са скъпоценни и безценни.

19