Лекарите казаха защо децата по-рядко се заразяват от коронавирус отколкото възрастните

Деца с температура

Вече има повече от 200 потвърдени случая на коронавирус в България. Повечето от тях са възрастни хора. Защо децата страдат от това заболяване по-рядко и за какви симптоми трябва да внимаваме?

Лекарите уверяват, че децата често имат лек ход на заболяването или умерено тежки симптоми.

Децата са по-слабо засегнати от коронавируса, тъй като имат различна структура на белите дробове.

В зряла възраст количеството на ангиотензин-конвертиращия ензим се увеличава, което помага на вируса да навлезе в белите дробове и тялото. При децата този ензим е много по-малко, отколкото при възрастните хора.
Мит е, че децата, които се разболяват от коронавирус, ще имат по-силен имунитет.

Все още не знаем как се формира имунитетът, след като човек е болен от тази болест. Следователно, да мислим, че тя ще го засили, е невярно, твърдят лекарите.

По-рядко не означава, че децата не се разболяват. Те също могат сериозно да понесат заразата. Затова трябва да се спазват ограничителни мерки не само за защита на бабите и дядовците, но и на децата, включително.
В риск също са децата с различни хронични заболявания:

бъбрек;
сърце;
вродени малформации на дихателната система;
бронхиална астма и други подобни.

Кога да потърсите лекар

Според лекарите, човек трябва да може да прави разлика между симптомите и да не се обажда на Бърза помощ, ако няма съществени причини за това.

Ако температурата на детето не надвишава 39 градуса и няма суха кашлица, първата стъпка е да се свържете с вашия семеен лекар/

След като прегледа детето, лекарят ще определи от какъв вид лечение се нуждае вашето дете. Трябва да се свържете с линейка само когато детето има симптоми, които могат сериозно да застрашат живота му – задух, много висока температура или силна суха кашлица.

567