Обичате пъпеш? Яжте го на закуска и на гладно

Пъпеш

По магазините се предлагат най-различни сортове пъпеш. Те може и да се различават по размер, цвят и вкус, но всички са безумно ароматни и притежават не малко полезни свойства.

Много рядко ще попаднете на човек, който да не обича пъпеши. Тези плодове могат да ни разтопят от наслада, докато ги похапваме. В този плод се съдържат не малко минерали, витамини, аминокиселини и други. Ако ядете всеки ден по няколко резена пъпеш, със сигурност няма да си навредите, дори напротив. Много е важно обаче да знаете по кое време да консумирате плода, така че да не затруднявате функциите на храносмилателната система. Защо да не ядем пъпеш за десерт? Ако сте решили да ядете пъпеша като десерт, най-добре не го правете. Имайте предвид, че това изключително много ще затрудни храносмилането не само на плода, но и на основното ястие, което преди това сте похапнали.

Консумиран за закуска на гладно той няма да създаде предпоставка за дискомфорт. Около 30 минути, след като сте го изяли, ще бъде храносмелен. Ако обаче е изяден за десерт, ще трябва да изчака много повече време, докато организмът преработи останалата храна. Това значи, че плодът ще започне да гние и ще се образуват алкохол и газове. Да не говорим, че някои храни изискват много време за храносмилане и това още повече би влошило нещата. Възможно е цяла нощ да страдате от тежки храносмилателни смущения и киселини. Знаете, че това е крайно неприятно и ще повлияе негативно на качеството на съня ви. За да не изпадате в подобна ситуация, специалистите по хранене съветват пъпеш да се яде сутрин на закуска или като междинно хранене. Не избирайте обаче да го консумирате за десерт, особено на вечеря, тъй като ще усещате непоносима тежест в стомаха и подуване.

  Как да изберем узрял пъпеш: съвети и трикове

 

833