Тайните на разкрасяващия сън

Това са всъщност стари правила, които често пренебрегваме.

Никога не преяждайте преди лягане.
Късното хранене се отразява зле на фигурата и затруднява стомаха. Старайте се да не приемате храна 2 часа преди сън. Вечерята трябва да бъде лека: плодове, зеленчуци, млечни продукти.
Лягайте си не по-късно от 22-23 часа.
За нормалния нощен сън са необходими поне 5-6 часа. Най-полезното време е от 23 до 5 часа. През този период спим най-дълбоко и “продуктивно”. През деня спането не се препоръчва. Най-малко спят дълголетниците – не повече от 4-6 часа в денонощието.

Трябва да спите с глава на север или на изток.
Това се обяснява с магнитните линии на Земята. Китайците, занимаващи се с фън шуй, препоръчват всеки човек да намери собствено благоприятно разположение за сън. Леглото не бива да се поставя срещу входната врата, нито да се прекалява с огледалата в стаята.

Трябва да се спи на твърда повърхност.
По-полезно е да се спи на твърд матрак. На меките дюшеци тялото се извива, нарушава се кръвоснабдяването на главния мозък и различните органи, нервните окончания са притиснати, а това се отразява зле на всички части на тялото.

Не е полезно да се спи по корем.
Най-благоприятната поза по време на сън е на една страна или по гръб.

Леглото трябва да бъде топло, а въздухът в спалнята прохладен.
Не пренебрегвайте проветряването преди сън. Помнете, че вашето спално бельо трябва да бъде чисто, топло и красиво. За предпочитане е да е от естествен памук или лен. Неговият цвят и този на стените в спалнята имат голямо значение за вашето състояние. Червеният може да ви докара безсъние, а сините и зелени тонове успокояват. Последните изследвания показват, че тъмните тонове на бельото също способстват за добрия сън.

Нашият сън се дели на цикли, всеки от които се състои от фази на “бързо” и “бавно” спане с различна дълбочина. Ако човек се събуди в средата на един от тези интервали, той ще се чувства “разбит”.

25

Mr. Jackson
@mrjackson