Шоколадът по света

Шоколадът е любимо лакомство на деца и възрастни. Европейците пък са едни от най-страстните му почитатели и го консумират под всякакви форми. Най-много го хапват в Дания. На глава от населението годишно се падат по 17 кг. Което ще рече минимум по шоколад дневно. Това обяснява спокойствието и благоразумието на датчаните. Малко по-назад в класацията са ирландците – 14 кг. Те са известни със своеобразните си гастрономически пристрастия – пият бира и замезват с шоколад. Студените англичани също си падат по него. Той е полезен за здравето, убедени са те, вярвайки в лечебните му свойства. В навечерието на Свети Валентин например във Великобритания се купуват повече шоколадови сърца, отколкото където и да е другаде по света.

Законодатели на тази сладост винаги са били и ще останат швейцарците. Те не признават новата икономична технология, при която скъпото какаово масло се разрежда с по-евтини растителни масла. Те казват: “Шоколадът трябва да бъде шоколадов”. Тази аксиома е ясна даже на децата. Всеки турист задължително бива заведен в Лугано. Там има музей на шоколада – с фонтан, от който тече горещата сладост. В Кьолн, Германия, също има такъв музей. Интересна е експозицията на кутии за бонбони: бродирано кадифе, телешка кожа със златен обков, амурчета от атлаз.

За американците пък техният шоколад е най-добрият в света. Сладкарите в САЩ се опитват да оправдаят доверието и да бъдат винаги в час. Например, когато Майк Тайсън ухапа Ивендър Холифийлд, фирмата “Кенди фактори” веднага пусна на пазара “шоколадови уши”.

5

Mr. Jackson
@mrjackson