Ето защо се смята, че цинкът е много важен в борбата с коронавируса

COVID-19

Смята се, че цинкът е много ефективен в борбата с коронавирус поради изследвания, показващи, че приемането на този минерал съкращава времето, необходимо за справяне с болестта.

Отдавна е известно, че цинкът може да бъде много ефективен, когато става въпрос за съкращаване на продължителността на настинка, а сега знаем, че действа и при коронавирусни инфекции. Толкова много хора се питаха дали цинкът може да облекчи ефектите и да помогне в борбата с новия коронавирус COVID-19, който превзе планетата.

Цинкът е основен минерал за човешкото здраве, но не се нуждаем от него в големи количества. Около 15 милиграма на ден се счита за достатъчно. Той е отговорен за нашата имунна система, заздравяването на рани, зрението и развитието на мозъка, а също така е доказано, че има антивирусна активност.

В едно проучване хората, които са приемали цинк, докато имат симптоми на настинка, са имали много по-кратка средна продължителност в сравнение с контролната група. Те са имали настинка за около 4,5 дни в сравнение с осемте дни, необходими на контролната група. Участниците приемали около 80 милиграма на ден, което е повече от дневните им нужди, но са приети за по-кратък период от време.

Изследователите не знаят точно защо цинкът има този ефект, но те вярват, че той може да попречи на вируса да навлезе в клетките, свързани с определени протеини, а също така може да понижи нивото на възпалителните вещества в кръвта, известни като цитокини.

Колко полезен е цинкът за COVID-19?
Пулмолог наскоро разгледа изследванията за това как вътреклетъчният цинк може да инхибира версия на коронавирус SARS-CoV-2 и как може да бъде полезен в борбата с настоящия вирус COVID-19.

Изследванията показват, че цинкът инхибира активността на рибонуклеиновата киселина (РНК) в коронавирусните полимерази. По същество той блокира синтеза на РНК, така че вирусът не е в състояние да се размножава по-нататък.