Как да възстановим дробовете след инфекция с COVID-19

Дишане

Неправилната функция на белите дробове се проявява под формата на задух по време на бързо ходене.
Учените казват, че белите дробове след заразяване с коронавирус постепенно се възстановяват, ако следвате определени правила. Те определиха методи, които ускоряват лечението на дихателните органи.

Пулмологът Викас Мауря съветва пациентите с COVID-19 да се подготвят за дългосрочна борба с болестта. Новият коронавирус не е проучен много, но при изучаване на други щамове се наблюдава подобрение в състоянието на дихателната система за шест месеца до пет години. Неправилната функция на белите дробове се проявява под формата на задух по време на бързо ходене или бягане, дори при тренирани хора.

Викас Мауря призовава пациентите с коронавирус да не спират да спортуват, тъй като натоварването ще помогне за ускоряване на лечението. Постепенно белите дробове ще се възстановят и човекът вече няма да изпитва дискомфорт по време на бягане.

За да тренирате дихателната система се препоръчва да карате колело, да плувате в басейн, да ходите вечер в парка след вдигане на карантината и отменяне на самоизолацията. Освен това е добре да приемате лекарства, предписани от лекар пулмолог.

Д-р Пунит Хана казва, че в Южна Корея, Китай и Япония не са открити сериозни респираторни увреждания при хора с коронавирус. При 20% от пациентите се открива белодробна фиброза, но тя изчезва с времето с помощта на упражнения и добро хранене.

По време на епидемия се препоръчва употребата на витамини и балансирана диета за поддържане на имунитета.