Ползите от куркумата

Куркума

Куркумата е подправка, често използвана в индийската и близкоизточната кухня, която се използва от векове заради лечебните си свойства. Тя е ключова съставка в кърито на прах и придава на ястието отличителния жълт цвят. През последните години куркумата придоби популярност заради потенциалните си ползи за здравето и често се използва като хранителна добавка. Ето няколко причини, поради които може да обмислите приема на куркума:

Противовъзпалителни свойства: Куркумата има противовъзпалителни свойства благодарение на активната си съставка куркумин. Това я прави полезна при лечението на различни състояния, включително остеоартрит, ревматоиден артрит и други възпалителни състояния.

Антиоксидантни свойства: Куркумата е мощен антиоксидант, който помага за защита на тялото от увреждане, причинено от свободните радикали. Това може да помогне за забавяне на процеса на стареене и да намали риска от хронични заболявания като рак и сърдечни заболявания.

Здраве на мозъка: Куркумата може да помогне за подобряване на мозъчната функция и намаляване на риска от невродегенеративни заболявания, като Алцхаймер и Паркинсон.

Здраве на храносмилането: Куркумата може да помогне за подобряване на здравето на храносмилането и да намали симптомите на храносмилателни състояния, като синдром на раздразнените черва (IBS) и възпалително заболяване на червата (IBD).

Сърдечно-съдово здраве: Някои проучвания показват, че куркумата може да помогне за подобряване на здравето на сърцето чрез намаляване на риска от сърдечни заболявания, подобряване на нивата на холестерола и намаляване на възпалението в тялото.

Важно е да се отбележи, че са необходими повече изследвания, за да се разберат напълно ползите за здравето от куркумата и нейната активна съставка, куркумин. Освен това, винаги е най-добре да говорите с Вашия лекар, преди да започнете приема на каквато и да е нова хранителна добавка, особено ако имате медицинско състояние или приемате някакви лекарства.

61

Mr. Jackson
@mrjackson
Exit mobile version