Важно! Как да изберем качествени яйца за Великден

Как да изберем яйца

Когато купуваме яйца трябва да сме наясно какво значи маркировката по тях. И не само за Великден, а и попринцип за всички яйца, които слагаме на трапезата си всеки ден. Знаехте ли, че можете да се ориентирате по печата как точно са отглеждани кокошките, от които са яйцата, закупени от вас? Днес ще ви разкрием кои яйца е добре да избягвате заради начина, по който са отглеждани кокошките и кои яйца спокойно можете да сложите на трапезата си.

Вземете едно яйце от хладилника и вижте КОДА на него. Първата цифра показва начина, по който са отглеждани кокошките, след което следва BG – държавата, в която са произведени.

Ако първата цифра е  0: Това означава, че кокошките са от биологично производство, което е и най-чистият и добър вариант, който можете да откриете на пазара. Курниците на пилетата се доближават максимално с тези в дворовете на бабите и дядовците ни, а храната, която приемат е биологична.

  Какво се случва с тялото ни, ако ядем три яйца всеки ден

Ако първата цифра е 1: Това са яйца от свободни кокошки, които цял ден се разхождат из големи зелени площи. Те се хранят с максимално близка до истинската за тях храна като не се добавят изкуствени хранителни вещества.

Ако първата цифра е 2: Кокошките в този случай се движат свободно в кокошарник и имат достъп до храна, вода и място, където да лежат и да снасят яйца. Осветлението в тези курници се регулира, за да се увеличи производителността на яйцата, също така излизането навън е ограничено.

Ако първата цифра е 3: Тези кокошки се отглеждат в клетки, които се специално направени така, че собствениците да събират лесно яйцата и в начина им на отглеждане няма почти нищо естествено. Те също имат непрекъснат достъп до вода и храна, но не могат да се разхождат и стоят заключени в клетки.

Ако имате възможност винаги избирайте яйца от кокошки, които са отглеждани по максимално най-естествен начин, защото и полезните вещества в продукцията им са в пъти повече от останалите. В супермаркетите масово ще откриете яйца с първа цифра 3, което не бива да ви изненадва, защото там търсенето е голямо и е нужно винаги да има огромни количества, възможни да бъдат произведени само по най-изкуствения начин. Отбийте се в по-малките магазинчета, които предлагат истински стоки от селата ни!

  Kaкво се случва с тялото ни, когато прекалим с яйцата?

 

117

Mr. Jackson
@mrjackson