Защо хората имаме по 32 зъба?

Зъби

Естеството на човешката диета е всеядството.
Повечето същества на нашата планета имат зъби. Независимо дали са зъбите на хищник, тревопасно или всеядно, те винаги са максимално адаптирани към храната, която консумира техният собственик и към начина на живот, който той води.

Но произходът на всички зъби в света е общ. Странно е да осъзнаем, че зъбите ни са еволюирали рибни люспи.

Преди стотици милиони години древните риби са използвали стърчащи твърди люспи, разположени в района на челюстите, за да улавят и разчленяват плячка. По-късно тези люспи се трансформират в пълноценни зъби. Това обяснява сходството в структурата на зъбните и рибните люспи.

В структурата на зъба има три части: коренът, шията и коронката. Корените на зъбите са разположени в специални вдлъбнатини на челюстта – алвеолите.

Коронката е част от зъба, покрита с твърд емайл и стърчаща над венеца. Шийката  отделя корена и короната и трябва да бъде под ръба на венеца.

Бебето обикновено се ражда без зъби, въпреки че зъбните пъпки се формират от първия триместър на вътрематочното развитие. На възраст от шест месеца започва болезненият процес на прорязване на зъбите. И до двегодишна възраст, здраво дете има пълен набор от 20 млечни зъба.

Но под млечните зъби вече се подготвя тяхната промяна – постоянни зъби. Пълната подмяна става от 6 до 12 години. Освен това към 25-годишна възраст повечето хора оформят още четири кътника от двете страни на долната и горната челюст. Така ние ставаме собственици на 32 постоянни зъба.

Характеристика на човешката диета е всеядството. Това определя специфичния – пълен набор от зъби: резци, кучшки, премолари (малки кътници) и кътници. Всеки от четирите вида се различава от останалите по форма, размер и предназначение. И така, резците са предназначени за отхапване на храна, кучешките за разкъсване, премоларите и кътниците за смилане.

Очевидно броят, формата и други характеристики на нашите зъби се дължат на еволюционното развитие, което между другото никога не спира. Това означава, че можем да предположим, че нашите далечни потомци ще парадират с напълно различен набор от зъби и може би пълното им отсъствие.

54

Mr. Jackson
@mrjackson