Шардоне – с какво да го поднесем

Шардоне

Шардоне е изискано вино, което се отличава с повишена киселинност и много фин аромат и вкус. То успешно се съчетава със свежи зеленчуци, които са много нежни – например аспержи и артишок.

С шардоне също така се съчетават успешно различни видове мазна риба, изпечена на грил или опечена във фолио. Сьомга, опечена на грил, е перфектна за поднасяне с чаша шардоне.

За да подчертаете ароматния букет на това уханно вино, както и изтънчения му вкус, поднесете го с различни видове морски дарове, които използвайте за приготвяне на предястия и леки ястия.

Салатите с добавка от морски дарове също ще се съчетаят чудесно с аромата и вкуса на шардонето. Шардоне се съчетава много успешно и със сложни салати с много съставки, както и когато е поднесено със стриди.

Крехкото пилешко месо, опечено или добавено в сварен вид в свежа салата, е добра компания за чаша шардоне. Крехкото телешко месо, поднесено с изискан орехов сос, също е много подходящо за комбиниране с шардоне.

  С какви храни и ястия да поднесем Мускат

Меките сирена като камамбер и бри също ще се комбинират много добре с шардоне, като тази комбинация ще подчертае вкуса и аромата и на виното, и на сиренето.

Тъй като шардоне е изтънчено и изискано вино, то се съчетава много успешно с леки изискани предястия. Малки хапки с червен или черен хайвер ще се комбинират добре с шардоне, а пушената сьомга е една от най-добрите компании за това ароматно вино.

Шардоне може да бъде поднесено и с десерт, като се препоръчват плодовете или леки сладкиши с плодов крем. Цитрусовите плодове добре се съчетават с шардоне.

84