Доказаха, че елдата удължава живота

Елда

Нито един продукт не е показвал такава ефективност

Група руски учени са намерили начин да увеличат „протеина на дълголетието“ в човешкото тяло, използвайки елда. Говорим за протеина sirtulin-1 (SIRT1), който участва активно в тялото на бозайниците в много процеси, включително тези, които предотвратяват стареенето на клетките.

Диетата на базата на елда показа забележителни резултати при група експериментални гризачи. Нивото на „протеина на дълголетието“ при животните се увеличава тридесет пъти при хранене с високо съдържание на смляна елда.

  Постен пай с елда: домашна рецепта

Според учените този продукт е достъпен и в допълнение има чудесни хранителни качества. Резултатът от диетата с елда надминава всички очаквания на специалистите, нито един продукт не е показал такава ефективност.
Учените съветват да обогатите вашата диета с елда, като я добавяте към супи, гарнитури, салати и други ястия. Основното е да спазвате мярката, така че популярният и достъпен продукт да не ви омръзне.

Ето някои някои характеристики на елдата, които я правят толкова полезна.

  Месоядните или вегетарианците живеят по-дълго?
  1. Елдата е с по-ниско съдържание на въглехидрати в сравнение с редица зърнени култури, картофи и ориз. Това я прави отлична храна за диабетици, хора с наднормено тегло и специален хранителен режим.
  2. В комбинация с мляко елдата значително подобрява работата на стомашно-чревния тракт и засилва метаболизма без да натоварва храносмилателната система, защото съдържа пектин.
  3. Елдата спомага за стабилизирането на кръвната захар, което я прави подходяща не само за хора с диетичен режим, но и за диабетици.
  4. Елдата съдържа хранителни вещества, които имат свойствата да извеждат холестерола от кръвта, както и да намаляват пропускливостта и чупливостта на стените на кръвоносните съдове. Тя е подходяща храна за хора, които страдат от хемороиди и разширени вени.
  5. Елдата спомага за увеличението на мускулната сила и издръжливостта на спортистите, заради високото съдържание на белтъци в нея.
  6. Елдата е богата на флавоноиди, които драстично забавят процесите на стареене.
  7. Магнезият, който се съдържа в елдата, е много важен за профилактика на сърдечно-съдовата система.
  8. Елдата се препоръчва и като средство за борба с ревматизъм и артрит, срещу атеросклероза, хипертония, и хипофункция на щитовидната жлеза, както и за подобряване на имунната система и запазване на добро зрение.
  9. Елдата се прилага и в сферата на рефлексотерапията. Ходене на бос крак по зрънца елда позволява притискането на редица активни точки на ходилото.
  Учените посочиха 5 продукта за дълголетие

Консумирането на елда крие риск от проява на алергични реакции, така че не се препоръчва на индивиди, които са алергични към зърнени култури, картофи, царевица и др

0

Mr. Jackson
@mrjackson