Месоядните или вегетарианците живеят по-дълго?

Дълголетие

Възможността да доживеем до дълбока старост зависи от гените и от средата, в която живеем. Едно изследване, проведено върху еднояйчни близнаци, разкрива, че не повече от 30% от това влияние идва от гените. С други думи, по-голямата част от факторите, които определят нашето дълголетие се крият в нашата среда.

Вероятно най-обсъждания и определено най-проучвания от тези фактори е храненето, по-точно ограничаването на приема на калории. На този етап проучванията показват, че ако намалим приема на калории, можем да удължим живота. Но от друга страна, това, което работи при опитните мишки, не означава, че работи при хората.

Това какво и как ядем също е предмет на разгорещени спорове. Консумацията на месо се изучава под лупа. Едно изследване, в което участват 100 000 американци в рамките на 5 години, например, показва, че тези, които не ядат месо са по-малко податливи на преждевременна смърт (от всякакъв вид)  в сравнение с вегетарианците. Ефектът особено силно се забелязва при мъжете.

  Защо не бива да възпитаваме детето като вегетарианец - отговорът на специалиста

Но не всички проучвания твърдят същото. Някои показват много малка, или дори никаква разлика в продължителността на месоядните  и вегетарианците.

Ясно е, от друга страна, че диета без месо може да намали риска от развитие на здравословни проблеми от типа на диабет тип 2, високо кръвно налягане или дори рак. Има и доказателства, които предполагат, че веганската диета е дори още по-полезна от стандартната вегетарианска. Подобни открития са много лесни за обяснение, тъй като се отнасят до конкретна диагностика на здравен проблем, а не на смърт от каквато и да е причина.

И така, можем ли със сигурност да кажем, че избягването на месото ще ни заведе до дълголетие? Простият отговор е „засега не“.

Проблемът с дълголетието

Едно е ясно – в сравнение с повечето други същества, хората живеят доста дълго. В този аспект, е трудно да се провеждат проучвания, свързани с ефекта на каквото и да е върху дълголетието; трудно ще намерите учен, който ще иска да чака 90 години, за да получите резултати от своите изследвания. Вместо това, учените или преглеждат съществуващите здравни данни, или наемат доброволци за краткосрочни проучвания, в които обикновено се измерва коя от двете (или повече) групи хора е по-вероятно да умре първа. Въз основа на тези статистики се правят разнообразни заключения за ефектите, които някои видове поведение да имат върху дълголетието, сред които и избягването на месо.

Очевидно е, че има редица проблеми при такъв подход. На първо място, откриването на връзка между две неща, като например яденето на месо и преждевременна смърт, не означава на всяка цена, че едното е причинено от другото. С други думи, ако между две променливи съществува корелация, не е задължително между тях да съществува и причинно-следствена връзка. Така на пръв поглед може и да изглежда, че вегетарианството и дълголетието са свързани. Но това може би се дължи на друга променлива – може би вегетарианците повече спортуват и пият и пушат по-малко в сравнение с хората, които ядат място.

  За дълъг живот ...

Друг проблем с този тип проучвания е, че се разчита на доброволно и съзнателно водене на документация за храненето, от самия ответник. А на такива данни не трябва да се гледа с доверие. Проучванията показват, че хората имат навика да отбелязват по-малко калории, отколкото реално са получили при храненето, както и да преувеличават за случаите, в които са консумирали здравословна храна. Без реално да контролират диетите на хората в най-тежкия смисъл на думата, учените не могат да имат абсолютно доверие в откритията. Такъв  учен, който 20 години 24 часа в денонощието да определя цялостната диета на даден респондент – няма. 

И така, има ли смисъл  да избягваме месото, за да живеем дълъг и здравословен живот? Ключът към дълголетието вероятно се крие в контролирането на околната среда, а с това и каква храна приемаме. Диетата без месо може да допринесе за това, а със сигурност ще помогне да избегнете няколко заболявания с течение на годините. Но дълголетието обикновено върви ръка за ръка с премахване и на редица други вредни „навици“, като дишането замърсен градски въздух, дългата работа с компютър в седнало положение или  шеф-идиот, който постоянно ви създава стрес. Месото е само капка в морето