Мискет – с какви храни и ястия можем да го поднесем

Мискет

Въпреки близкото наименование до това на сорта Мускат, те нямат почти нищо общо помежду си.

Мискетът е сорт българско грозде, получено от кръстосването на сортовете Димят и Ризлинг. Има два сорта – бял и червен Мискет, като и от двата полученото вино е бяло.

Най-известните вина, направени от този сорт, са от района на розовата долина и по-точно от района на Карлово. Карловският Мискет се отличава с бистрота и нежен бледозелен цвят.

Притежава елегантен и фин аромат с категорично присъствие на цветисти нотки, допълвани от аромата жълти и бели плодове, ванилия и роза.

Мискет червен пък има характерен бистър и бледозлатист цвят. Богатият флорален аромат радва с нотки на жълти и бели плодове в съчетание с тропически плодове. Балансираният и свеж вкус се нарушават само от хрупкавите киселини в него.

При поднасянето си, както и всяко друго бяло вино, така и това трябва да е охладено. Тънкият момент се определя от това дали то е отлежавало в бъчва.
Ако виното е отлежавало в дъбова бъчва, то се охлажда до 10-12 градуса преди да се сервира. Ако ли не е, то подходящата температура е 8-10 градуса.

  Класификация на вината – категории, видове и типове

Разбира се, границите на температурата са примерни и могат да варират с 1-2 градуса нагоре или надолу в зависимост от личните ви предпочитания, състояние и т.н. Препоръчваното време за консумация на тези вина е до 3 години от момента на бутилирането.

Вино Мискет се комбинира най-добре с пролетни интересни салати, рибни предястия, морски дарове със сметанов сос, полутвърди сирена. Най-добро е за летния сезон. Не си отива с тежки храни и ястия.

Вино Мискет се доста леко с ясно подчертани плодови и/или цветни аромати и с утоляващ жаждата ароматен финал. Поради това съществуват храни от най-различни стилове и различни нива на комплексност, които да се съчетаят перфектно с него.

Както бе споменато, добър избор е морската храна, най-вече ракообразните и печената на фурна или на скара риба, както и паста с морски дарове. От сирената се препоръчват по твърдите и ароматни кози сирена.

46