Домашно ашуре

Ашурето е любим десерт на Балканите, популярен за турската и арменската кухня. Смята се, че рецептата за ашуре е най-древната в историята на света. Според легендата ашурето е бил любим десерт на библейския Ной, затова е известно още с името Ноев пудинг. Ной е бил избран да спаси хората и животните от потоп, като ги приюти в огромен кораб. В Корана името на Ной е известно с Нух. Нух е един от пророците на Аллах, който построил дървен кораб, за да спаси човечеството и животинския свят от потоп. След 40 дни в постоянен дъжд Ной (Нух) намерил убежище на върха на планината Арарат. Решили ди приготвят ядене с точно 40 съставки, по една за всеки ден от изпитанието. Така всеки донесъл пшеница, ядки, захар, канела, нахут, сухи плодове, каквото има и се създало… ашурето.

Наричат ашурето „гозбата на мира“, защото се събират представители на всички религии и етноси с цел мирно съжителство. Ето една лесна рецепта за вкусно ашуре със сушени плодове и ядки: Необходими продукти за 6 порции:

  Как да направим ашуре у дома

чаена чаша грухана пшеница

½ чаена чаша сух нахут

1 чаена чаша захар

по 50 г стафиди, сушени смокини, сушени кайсии, лешници, орехи

1 ябълка

1 нар за декорация

Начин на приготвяне:

Пшеницата се вари във вода за около 20 минути. Цеди се и се оставя да престои една нощ, като се покрива с плат или друг съд. Нахутът се накисва във вода и престоява една нощ. На другия ден се вари и отцежда. Пшеницата се вари, докато кипне, мачка се с вилица, без да се отцежда. Добавя се настърганата ябълка. В тенджерка се слагат отцеденият нахут и сушените плодове, нарязани на малки парченца. Покриват се със захарта. Прибавят се пшеницата с ябълката и всичко се вари на слаб огън за около половин час. Сипва се в купички или чаши и се оставя една нощ за охлаждане. Гарнира се с натрошените ядки и нар на зърна.

204