9 грешки, които повечето родители правят най-често

Възпитание

Всички майки и бащи наистина искат да се научат как да бъдат добри родители, които отглеждат здрави и щастливи деца. Но понякога те несъзнателно правят грешки, които само вредят на децата.

Често вашите навици или дори най-добрите ви намерения могат да създадат проблеми на вашите деца, въпреки че може би дори не сте наясно с това, пише Yourtango.

Ако родителите повтарят тези грешки в продължение на много години, това може да причини на децата психическо или физическо увреждане в бъдеще. Ето защо, ако искате да бъдете добри родители, тогава ето 9 от най-лошите и най-често срещани грешки, които трябва да се избягват.

  Как родителите да разговарят с децата си тийнейджъри - 5 съвета

Не се интересуваш от себе си
Не можете да бъдете добър баща и да отглеждате децата си ефективно, ако сте изтощени и  изнервени. Погрижете се за тялото и душевното си състояние и след това помогнете на децата в това.

Повярвайте ми, това не е егоистично, важно е за доброто образование и възпитание.

Не оставяте децата да изпитват различни емоции
Не правете грешка, опитвайки се да скрие всичките си проблеми. Нека децата почувстват палитра от емоции, включително тъга, несигурност и разочарование, така че да се научат да се справят с това и да могат да създадат собствено щастие.

В крайна сметка щастието не може да бъде обяснено на детето. Децата стават щастливи възрастни, когато научат полезни умения, станат устойчиви и се научат да се доверяват на себе си. Истинското щастие идва отвътре.

  10 полезни фрази, които ще помогнат на децата да ядат по-малко сладкиши

Мислите, че талантът ще бъде достатъчен
Не бива, отглеждайки децата,  да ги насърчавате да се развиват само в една област. В крайна сметка, например, травма може да съсипе спортна или музикална кариера. Следователно децата трябва да имат различни умения и интереси, които ще помогнат в бъдеще.

Не позволявате на децата да се отегчават
Скуката може да бъде основа за творчество и за решаване на проблеми. Децата, които препланират прекалено много графика си, ще могат да избегнат неприятности. В допълнение, скуката стимулира въображението на децата и ги кара да търсят начини да се забавляват.

Проучванията показват, че за психичното здраве е много важно да оставим ума си да се рее, а не да се фокусираме върху някаква дейност.

Защитавате децата от последствията
Често родителите казват, че мъдростта идва чрез опита. Хубаво е да оставите децата да почувстват загуба, болка и разочарование, защото това ще им помогне да стигнат до определени резултати.

Може би искате да сте добри родители и да предпазите децата си от чувство на болка или разочарование, но те сами трябва да разберат тези „уроци“.

Оправдавате децата
Извинения като „Той / тя не искаше да прави това“, „Той / тя се чувства зле“ и т.н. може лесно да се превърне у децата във фразата: „Не беше по моя вина“.

Помнете, че ако оправдавате детето си, то няма да се научи да поема отговорност за своите действия. Ето защо, спрете да правите това, оставете детето да е наясно с последствията от своите действия.

  Как да учите с децата уроци без стрес и крясъци: съвет на експерт

Не позволявате на децата да вършат задачи, които не са подходящи за тяхната възраст
От миенето до риненето на сняг – децата трябва да се научат малко по малко да изпълняват различни задачи. Минимизирането на отговорностите на детето не е в техен интерес.

Деца, които напускат дома с умения като умението да готвят, чистят, защитават мнението си и т.н. мога по-лесно да преминат в зряла възраст.

Не давате на децата избор
Грешните решения могат да бъдат оправдани, но нерешителността със сигурност няма да бъде в ръцете на вашите деца в бъдеще. По-добре подхранвайте умения за вземане на решения, като избягвате тази грешка.

Не налагате ограничения
Децата се нуждаят от ограничения, защото е лошо, ако изпълнявате всички им капризи. В крайна сметка, децата, които нямат граници, се чувстват извън контрол.

Трябва да знаеш как да кажеш „не“. ДЕцата се нуждаят от ограничения, за да се чувстват в безопасност.

Спрете да правите тези често срещани родителски грешки и това ще даде на децата ви най-добрия шанс да станат успешни възрастни.

19